Финансовите министри и централните банкери на седемте най-богати демократични страни се събират,

...
Финансовите министри и централните банкери на седемте най-богати демократични страни се събират,
Коментари Харесай

Г-7 обсъжда замразените руски активи край Лаго Маджоре

Финансовите министри и централните банкери на седемте най-богати демократични страни се събират, за да обсъждат днес и в събота какво да вършат със замразените в западните страни съветски активи.

Съединените щати, Германия, Великобритания, Франция, Италия, Япония и Канада се срещат в Стреза, Италия, на брега на живописното Лаго Маджоре.  

Разговорът за активите на Москва става все по-наложителен, на фона на завладяването на територии на бойното поле от Русия и вероятността украинските държавни финанси да стават все по-нестабилни, разяснява " Асошиейтед прес ". 

Темата какво да се прави с запасите на Руската централна банка е преди всичко в дневния ред на срещата. 

Повечето съветски активи се намират в Европа

Украйна и доста от поддръжниците ѝ призоваваха за конфискация на замразените след почналата на 24 февруари 2022 година инвазия руски активи, които са на стойност 260 милиарда $. Повечето от тях се намират в Европа, но официални лица от Стария континент се опълчват на концепцията поради правни опасения и такива, свързани с финансовата непоклатимост. 

Европейски проект за потребление единствено на лихвите по съветските средства би обезпечил годишно незадоволително пари - към 2,5 - 3 милиарда $ - при актуалните лихви. Това едвам би покрило месечните финансови потребности на украинското държавно управление, отбелязва АП.

Киев харчи съвсем всички свои данъчни доходи за армията си и има нужда допълнително от 40 милиарда $ годишно, с цел да продължи да изплаща пенсии и заплатите на лекари, медицински сестри и учители. 

Първоначално се смяташе, че поддръжката на съюзниците и заемът от 15,4 милиарда $ от Международния валутен фонд (МВФ) ще обезпечат бюджета ѝ за 4 години, само че перспективата за нескончаем конфликт помрачиха прогнозата.

Украйна зависи от съдружниците си за тези средства, защото войната не ѝ позволява достъп до заеми на интернационалния облигационен пазар. Възможна опция би било печатането на пари от централната банка, само че това би довело до риск от хиперинфлация.

Останалите тематики: Китай, Газа и Иран

Финансовите министри ще се опитат да стигнат до консенсус преди срещата на върха на националните водачи на страните от Г-7, която ще се организира между 13 и 15 юни, отново в Италия.

В събота те ще се срещнат и с украинския финансов министър Сергей Марченко.

Американската финансова министърка Джанет Йелън ще повдигне темата за държавно подкрепяното произвеждане на технологии за зелена сила в Китай - нещо, на което Вашингтон гледа като на опасност за международната стопанска система. Министрите ще разискват филантропичната помощ за Газа и евентуално засилване на глобите против Иран.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР